Bakłażany faszerowane mięsem
Bakłażany, czy też oberżyna to wspaniały obiekt faszerowania – bakłażany faszerowane mięsem są idealne na obiad, jak również do pracy 🙂
Składniki:
- 4 średnie bakłażany
- 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina i jagnięcina)
- puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół (bazylia, oregano, tymianek, papryka słodka, majeranek, kolendra)
- sól
- pieprz
- oliwa
- 100g startego sera (ja użyłem mozarelli)
Bakłażany przekrawamy na pół, łyżką wydrążamy miąższ ze środka, solimy, odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy poszatkowaną cebulę, pokrojony w kostkę miąższ ze środka bakłażanów, a potem mięso. Dusimy pod przykryciem. Pomidory miksujemy z solą, pieprzem i ziołami. Gdy mięso zabarwi się na szaro wlewamy sos pomidorowy i całość dusimy na średnim ogniu ok 40. min. Bakłażany wycieramy papierowym ręcznikiem i ponownie solimy. Gdy sos mięsny stanie się dość gęsty, napełniamy wydrążone bakłażany i posypujemy serem. Pieczemy 35 min w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu dajemy potrawie nieco przestygnąć (5-10 min) i podajemy z bagietką.
Smacznego!