Dorsz z kurkami i vinho verde

Przepis banalny w swej prostocie, łatwy do przygotowania, dający wspaniale doznania smakowe. Dorsz z kurkami i vinho verde podbije Wasze podniebienia 🙂

Składniki:

  • 300 g filetu z dorsza
  • 300 g kurek
  • butelka vinho verde
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka do obtoczenia dorsza
  • olej do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Kurki dokładnie płuczemy i dajemy im odcieknąć. Dorsza osuszamy ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej, w rondelku masło. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Kurki i czosnek dusimy ok 10 min na maśle pod przykryciem. Rybę wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do kurek dodajemy ok 50 ml vinho verde, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę razem dusimy.

Na talerzach układamy rybę, na niej kurki i polewamy sosem. Podajemy z bagietką i lampką vinho verde.

Smacznego!