Dorsz z kurkami i vinho verde
Przepis banalny w swej prostocie, łatwy do przygotowania, dający wspaniale doznania smakowe. Dorsz z kurkami i vinho verde podbije Wasze podniebienia 🙂
Składniki:
- 300 g filetu z dorsza
- 300 g kurek
- butelka vinho verde
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia dorsza
- olej do smażenia
- sól
- świeżo mielony pieprz
Kurki dokładnie płuczemy i dajemy im odcieknąć. Dorsza osuszamy ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, w rondelku masło. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Kurki i czosnek dusimy ok 10 min na maśle pod przykryciem. Rybę wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do kurek dodajemy ok 50 ml vinho verde, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę razem dusimy.
Na talerzach układamy rybę, na niej kurki i polewamy sosem. Podajemy z bagietką i lampką vinho verde.
Smacznego!