Dorada z rusztu
Gdy znudzą się już kiełbaski, karków, kaszanki i szaszłyki, sięgnij po rybę a na pewno się nie rozczarujesz. Dorada z rusztu podbije serca i żołądki.
Składniki:
- 2 średnie dorady
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- po szczypcie: suszona papryka, tymianek, bazylia
Dorady myjemy, patroszymy, oszuszamy
Składniki marynaty mieszamy z olejem i zostawiamy na 5 min.
Ryby smarujemy dokładnie marynatą i kładziemy na grilla lub tackę (łatwiej zarządzać) lub najlepiej umieszczamy w specjalnej przystawce do pieczenia ryb. Pieczemy od 10 do 20 min w zależności od typu naszego grilla. Podajemy z grillowanymi warzywami, tzatziki i bagietką – w towarzystwie lampki białego wina.
Smacznego!
PS. Nasza kuchnia nadal w trakcie budowy, po wakacjach wracamy z nowymi przepisami i z nową ofertą kateringową.