Czarne spaghetti z owocami morza

Składniki:

  • opakowanie czarnego spaghetti
  • 1.5 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • ok 100g ugotowanych wcześniej baby ośmiorniczek lub kalmarów
  • 100g małży
  • 100g dużych krewetek
  • pół szklanki białego wina
  • sól i świeżo mielony pieprz

Czarne spaghetti z owocami morza zaczynamy od przygotowania ośmiorniczek. Aby były miękkie, należy jest gotować w wodzie BEZ SOLI przez ok godzinę. Jeśli mamy np kalmary, postępujemy dokładnie tak samo.

Gdy powyższe są już gotowe, przystępujemy do gotowania właściwego. Wstawiamy osoloną wodę na makaron i gdy woda wrze, zaczynamy go gotować mieszając kilkukrotnie wg. przepisu na opakowaniu. Czosnek drobno siekamy.
W rondelku lub na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy oliwę. Czosnek smażymy przez dwie minuty, nie rumieniąc go, po czym dolewamy. Gdy wino zacznie wrzeć, dodajemy owoce morza co 2 minuty w kolejności: ośmiorniczki/kalmary, małże, krewetki. Dodajemy jeszcze pół łyżki masła i drobno posiekaną natkę pietruszki i dusimy ok 2-3 minuty. W między czasie nasz makaron powinien być już al-dente. Sos solimy do smaku i do garnka z nim dodajemy ugotowany, odlany makaron. Mieszamy i od razu podajemy.
Już na talerzach doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!