Czarne pierogi

Czarne jak piekło, ale smakują niebiańsko 🙂

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki (200 ml) mąki
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka soli
  • opakowanie atramentu kałamarnicy

Składniki na farsz:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 250 g serka ricotta
  • 2 łyżeczki świeżego koperku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • pieprz

Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli robimy to ręcznie, warto użyć rękawiczek lateksowych.

Łososia drobno kroimy, dodajemy posiekany koperek, serek, skórkę z cytryny i doprawiamy pieprzem, a następnie całość delikatnie mieszamy.

Ponieważ zazwyczaj wędzony łosoś jest dość słony, lepiej nie dosalać farszu.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm placek, wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub miseczki, nakładamy porcje farszu i dokładnie lepimy.

Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, i gotujemy aż wypłyną na górę mieszając od czasu do czasu.

Podajemy posypane zieleniną wraz z kuflem dobrego piwa.

Smacznego!