Czarne pierogi
Czarne jak piekło, ale smakują niebiańsko 🙂
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki (200 ml) mąki
- 1 szklanka wody
- łyżeczka soli
- opakowanie atramentu kałamarnicy
Składniki na farsz:
- 100 g wędzonego łososia
- 250 g serka ricotta
- 2 łyżeczki świeżego koperku
- skórka otarta z jednej cytryny
- pieprz
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli robimy to ręcznie, warto użyć rękawiczek lateksowych.
Łososia drobno kroimy, dodajemy posiekany koperek, serek, skórkę z cytryny i doprawiamy pieprzem, a następnie całość delikatnie mieszamy.
Ponieważ zazwyczaj wędzony łosoś jest dość słony, lepiej nie dosalać farszu.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm placek, wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub miseczki, nakładamy porcje farszu i dokładnie lepimy.
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, i gotujemy aż wypłyną na górę mieszając od czasu do czasu.
Podajemy posypane zieleniną wraz z kuflem dobrego piwa.
Smacznego!