Ciasto na deszczowe popołudnie

Ciasto z malinami i borówkami
Ciasto z malinami i borówkami

Składniki:

  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru
  • owoce według uznania (u nas maliny i borówki)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Masło i cukier ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas ubijając.
Dodajemy szczyptę soli i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy około 5 minut na wysokich obrotach. Całośc przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 40 minut w 175 stopniach.

Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem i zabieramy się do konsumpcji z błogą miną 🙂

Smacznego!