Ciabatta
Nie ma jak domowa ciabatta! Bardziej nierównomierna, rustykalna w porównaniu z wypiekami ze sklepu, ale nieporównywalnie smaczniejsza, a przy tym naprawdę łatwa do przygotowania i niewymagająca żadnych specjalistycznych sprzętów 🙂 Wasze kanapki wejdą na nowy poziom, pamiętajcie tylko aby wcześniej zaopatrzyć się we włoskie szynki – prosciutto cotto, lub w dojrzewające szynki suszone – prosciutto crudo. Ciabatty nie jemy z byle czym!
Składniki:
- 400 g mąki do pizzy typ 00 + ok 100 g do podsypania
- 300 ml ciepłej wody
- łyżka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 20 g świeżych drożdży
- kilka kostek lodu
W misce lub dzieży dodajemy wodę, 10% mąki i drożdże i mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się całkowicie. Następnie dodajemy oliwę, cukier, sól i mieszamy np widelcem dodając po trochu mąki aż rozprowadzimy całą mąkę w cieście. Jeśli będzie się Wam wydawało że ciasto jest rzadkie, to dobrze, ma być rzadkie. Miskę z ciastem okrywamy folią spożywczą i umieszczamy w zimnym piekarniku na 2-2.5 h.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni, bez termoobiegu. Na deskę wysypujemy ok 100 g mąki, po czym za pomocą szpatułki wysuwamy ciasto z miski i umieszczamy na mące. Polewamy ciasto jeszcze ok łyżką oliwy, po czym zawijamy delikatnie brzegi ciasta do środka, aby uzyskać podłużny kształt. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kroimy na podłużne paski, które delikatnie przenosimy na blachę. Zostawiamy do podrośnięcia na ok 10 min.
Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie z kostkami lodu, a następnie umieszczamy szybko blachę z bułkami. Ciabatty pieczemy 20 min, po czym wyjmujemy naczynie z wodą, i pieczemy kolejne 5 min, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Ciabatty studzimy, po czym przystępujemy do konsumpcji.
Propozycji podania jest bez liku. My polecamy ciabatty skropione w środku oliwą, z szynką suszoną lub parzoną i suszonym pomidorem i kaparami 🙂
Smacznego!