Chłodnik litewski
Zrobiło się chłodniej, ale nie rezygnujmy z chłodników 🙂 Chłodnik litewski i biały chłodnik nadal powinny gościć na Waszych stołach 🙂
Składniki:
- Mały pęczek botwinki
- 3 średnie ogórki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 400 ml kefiru
- 400 ml śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Ząbek czosnku
Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać, posiekać w kosteczkę. Liście i łodygi botwinki drobno posiekać. Zagotować rosół / bulion, dodać buraczki i gotować 15 minut do miękkości buraczków.
Dodać liście i łodygi botwinki, zagotować. Wywar ostudzić.
Dodać czosnek, sól, pieprz oraz posiekane w drobną kostkę ogórki. Dodać kefir, śmietanę i koperek. Dokładnie wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin do mocnego schłodzenia.
Podawać z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!