Chlebki Naan
Chlebki Naan, czyli indyjskie podpłomyki. Na śniadanie? Czemu nie!
Składniki:
- 250 g mąki
- łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 4 łyżeczki oliwy
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko mieszamy z 3 łyżeczkami oliwy. Następnie w mące robimy dołek, wlewamy mleko z oliwą, delikatnie mieszamy, a potem wyrabiamy (8-10 min).
Wyrobione cisto zagniatamy w kulę, smarujemy oliwą i ostawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
Piekarnik rozgrzewamy do 230-250 stopni.
Kulę ciasta kroimy na 4 części i wałkujemy na płaskie (ok. 3 mm) podłużne placki. Placki wkładamy na blachę lub kamień do pieczenia i pieczemy 2-3 min z jednej strony i ok. minutę z drugiej. Gorące smarujemy sklarowanym masłem i podajemy. Doskonałe jako dodatek do indyjskich i arabskich potraw, ale też jako przekąska z sosami i dipami.
Smacznego!