Chleb z gara
Nieskromnie przyznamy, że ten oto chleb z gara, to najlepszy chleb jaki kiedykolwiek upiekliśmy w Ciekawej Kuchni! Jest on nieco bardziej wymagający i pracochłonny od innych, ale absolutnie warty wypróbowania. Upewnijcie się tylko że dysponujecie żeliwnym garnkiem, który można piec w piekarniku.
Oraz – aby mieć taki chleb jutro, musicie zacząć dziś.
Składniki:
- 550 g mąki typu 00
- 2 łyżeczki drożdży instant
- czubata łyżeczka miodu
- 12 g soli morskiej
- woda
Dzień wcześniej:
Mieszamy w pojemniku z pokrywką: 250 g mąki z 250 g wody, łyżeczką drożdży i miodem. Zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia wystawiamy zaczyn z lodówki i po godzinie przechodzimy do dalszych kroków.
Dodajemy 300 g mąki, 140 g wody, 12 g soli i łyżeczkę drożdży i wyrabiamy mikserem z hakiem (lub ręcznie) 4 minuty. Odstawiamy ciasto na 20 min, po czym ponownie wyrabiamy. Następnie ciasto umieszczamy w pojemniku, i co pół godziny składamy je kilkukrotnie formując na koniec kulę – za każdym razem będzie coraz łatwiej. Po 3 razie chleb umieszczamy w koszyku do wyrastania chleba, który wykładamy ściereczką i obsypujemy mąką. Przykrywamy.
Wtedy też wstawiamy nasz gar do zimnego piekarnika i rozgrzewamy razem do 240 stopni – ok 30 min.
Chleb przekładamy ostrożnie do gara, nakrywamy i pieczemy 30 min.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, a na dno piekarnika wrzucamy kilka kostek lodu i pieczmy kolejne 20 min. Po tym czasie wyjmujemy chleb na kratkę do wystudzenia i jemy.
Dźwięk, który wydaje ten chleb przy pierwszym krojeniu jest wprost nie do opisania – podobnie jak smak 🙂
Smacznego!