Chilli Con Carne
Chilli con carne – czyli chilli z mięsem – jedyne słuszne oczywiście 🙂
Składniki:
- 250 g mięsa wołowego (ja mielę je sam, ale gdy nie macie takiej możliwości, użyjcie zmielonego)
- 2 papryczki chilli
- 2 słodkie papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka czerwonej fasolki
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki suszonego oregano
- puszka pomidorów bez skórki
- pół szklanki czerwonego wina
- łyżka oliwy
- 1/2 puszki kukurydzy (opcjonalnie)
Cebulę i paprykę siekamy, chilli oprawiamy z pestek i drobniutko siekamy. Fasolkę odcedzamy z zalewy i przelewamy zimną wodą, Pomidory blenujemy z ziołami. Rozgrzewamy oliwę w rondelku, gdy będzie rozgrzana zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chilli.
Gdy cebula się zeszkli, zsuwamy ją na bok i dodajemy mięso. Kiedy mięso się podsmaży mieszamy je z cebulą i paprykami, a następnie dolewamy połowę wina i dusimy ok. 15 min. Dodajemy zblendowane pomidory i pozostałe wino, oraz fasolkę i dusimy 30-40 min od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nieco złagodzić smak, możemy dodać kukurydzy z puszki.
Chilli Con Carne podajemy z tortillą i lampką czerwonego wina, a do dekoracji najlepiej użyć świeżej kolendry.
Smacznego!
Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, chilli con carne możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!