Calamarata z klopsikami
Makaron Calamarata można już u nas kupić bez problemu a warto, bo jest on nietuzinkowy i pozwala na ciekawe kompozycje. Najsłynniejsza, to oczywiście ta z kalmarami, gdzie osoba spożywająca ma zagwostkę, co jest kalmarem a co makaronem 🙂
Przed Wami Calamarata z klopsikami i sosem pomidorowym.
Składniki:
- 0.3 kg makaronu Calamarata
- 200 g mięsa mielonego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 3 ząbki czosnku
- 0.5 l passaty pomidorowej (przecieru)
- parmezan lub podobny ser, starty na płatki
- kilka listków bazylii
- oliwa
- mąka – kilka łyżek
Do mięsa przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy po łyżeczce bazylii i oregano, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy na gładką lepką masę. Można też dodać nieco lodowatej wody. Z masy formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Rozgrzewamy rondelek i rzucamy na dno listek laurowy i ziele angielskie. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy oliwę a gdy się rozgrzeje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę dusimy. Zalewamy ostrożnie passatą (może pryskać) do której dodajemy bazylię i oregano, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Odławiay ziela angielskie i listek laurowy.
W między czasie gotujemy makaron al-dente wg przepisu na opakowaniu. Do sosu dodajemy klopsiki i chwilę razem dusimy.
Makaron mieszamy z sosem i łyżką wody z gotowania makaronu, wykładamy na talerz, dekorujemy parmezanem i listkami bazylii, po czym zaopatrzywszy się zawczasu w lampkę czerwonego wina, przystępujemy do błogiej konsumpcji.
Smacznego!