Calamarata z klopsikami

Makaron Calamarata można już u nas kupić bez problemu a warto, bo jest on nietuzinkowy i pozwala na ciekawe kompozycje. Najsłynniejsza, to oczywiście ta z kalmarami, gdzie osoba spożywająca ma zagwostkę, co jest kalmarem a co makaronem 🙂

Przed Wami Calamarata z klopsikami i sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 0.3 kg makaronu Calamarata
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 ząbki czosnku
  • 0.5 l passaty pomidorowej (przecieru)
  • parmezan lub podobny ser, starty na płatki
  • kilka listków bazylii
  • oliwa
  • mąka – kilka łyżek

Do mięsa przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy po łyżeczce bazylii i oregano, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy na gładką lepką masę. Można też dodać nieco lodowatej wody. Z masy formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.

Rozgrzewamy rondelek i rzucamy na dno listek laurowy i ziele angielskie. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy oliwę a gdy się rozgrzeje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę dusimy. Zalewamy ostrożnie passatą (może pryskać) do której dodajemy bazylię i oregano, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Odławiay ziela angielskie i listek laurowy.

W między czasie gotujemy makaron al-dente wg przepisu na opakowaniu. Do sosu dodajemy klopsiki i chwilę razem dusimy.

Makaron mieszamy z sosem i łyżką wody z gotowania makaronu, wykładamy na talerz, dekorujemy parmezanem i listkami bazylii, po czym zaopatrzywszy się zawczasu w lampkę czerwonego wina, przystępujemy do błogiej konsumpcji.

Smacznego!