Burgery Piątkowe
Zapewne część z Was nie jest w piątki mięsa, zastępując je rybą. Jeśli mimo to chodzą za wami domowe burgery, polecam poniższy sposób 🙂
Składniki na dwa burgery z dorszem i halloumi:
- dwie bułki do burgerów
- 1 filet z dorsza
- dwa grubsze plastry sera halloumi lub dwa plastry sera żółtego, np cheddara
- 4 cieniutkie plasterki czerwone cebulki
- jajko i bułka tarta do panierki
- garść rukoli
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta kurkumy
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oleju/oliwy do smażenia
- kilka plasterków ogórka odsączonego z sałatki szwedzkiej
Na początek filety z dorsza osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Następnie robimy sos: Odcedzone ziarenka pieprzu miażdżymy w moździerzu, po czym mieszamy z majonezem, musztardą, oregano, papryką i kurkumą. Filety kroimy w części które zmieszczą się w burgerze, panierujemy i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu wstawiamy pod pokrywkę aby nie wystygły. Na patelni grillujemy chwilę ser halloumi, a następnie przekrojone bułki do burgerów.
Gdy bułki są zarumienione, smarujemy je w środku sosem, następnie rzucamy trochę rukoli, układamy po 2 plasterki cebulki i kilka plasterków ogórka. Kolejny jest filet, ser, odrobina rukoli i góra bułki. Jeśli burger jest wysoki i mało stabilny, spinamy go patyczkiem do szaszłyka.
Podajemy z domowymi frytkami i lampką białego wina.
Smacznego!