Burgery z kozim serem, rukolą i sosem z zielonego pieprzu
Większość z nas lubi burgery, szczególnie teraz, gdy mamy wiele burgerowni i nie jesteśmy skazani na sieciowe fast-foody lub pretensjonalnie drogie lokale. Ja lubię zrobić samemu od czasu do czasu, i metodą prób i błędów doszedłem do momentu, gdy moje burgery smakują mi bardziej, niż większość tych na mieście. Dodatki stosuję różne, zależne od sezonu lub zachcianki. Nie mam jednego idealnego zestawu i sam komponuję burgera – do czego i Was zachęcam!
Składniki na 4 konkretne burgery:
- 500g wołowiny (nie za chudej, możemy użyć gulaszowej)
- łyżeczka przypraw (ja używam przyprawy do steku Kotanyi i szczypty garam masala)
- 1 jajko
- 4 plasterki bekonu
- 4 bułki burgerowe (nie opanowaliśmy jeszcze sztuki pieczenia własnych)
- garść rukoli
- garść pociętej w paski sałaty lodowej
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 duże lub 4 małe plastry twardego koziego sera
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta kurkumy
- łyżeczka oleju palowego lub odrobina smalcu/słoniny
Na początek musimy sobie wszystko przygotować, aby potem tylko składać i podawać gotowe burgery.
- Mięso mielimy raz przy użycia najgrubszego sitka jakim dysponujemy. Wyrabiamy je z przyprawami i jajkiem, do czasu aż przestanie się mocno kleić.
- Umytą i odwirowana z wody sałatę lodową kroimy nożem (najlepiej ceramicznym) na paski
- Umytą rukolę odwirowujemy z wody
- Pomidorki kroimy na pół (mniejsze) lub plasterki (większe). Możemy tez użyć normalnych pomidorów.
- Przygotowujemy sos z zielonego pieprzu: Odcedzone ziarenka pieprzu miażdżymy w moździerzu, po czym mieszamy z majonezem, musztardą, oregano,papryką i kurkumą.
- Bekon smażymy powoli na suchej patelni, aż zrobić się rumiany i chrupiący.
- Bułki – przekrawamy w połowie oraz:
- rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i ustawiamy funkcję grilla
- jeśli nie mamy piekarnika z grillem, używamy suchej, rozgrzanej patelni
- rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą, gdy nie dysponujemy grillową) i smarujemy tłuszczem (ja używam oleju palmowego) gdy się rozgrzeje
- wstawiamy bułki do piekarnika na najwyższa półkę lub rumienimy w środku na patelni
- wrzucamy burgery na rozgrzana patelnię i smażymy zależnie od upodobania od 2 do 5 minut z każdej strony, z tym że po odwróceniu na burgera kładziemy po plasterku sera koziego.
- spody bułek smarujemy ketchupem i dajemy nieco rukoli i plasterki pomidorka, na tym układamy burgera a na nim plasterek bekonu. Smarujemy sosem z pieprzu bekon i górę bułki, dokładamy nieco sałaty i rukoli i gotowe!
Do burgerów możemy podać:
- frytki i ketchup
- pieczone ziemniaczki i sos
- krążki cebulowe
- lub inny ulubiony dodatek
My zjedliśmy je w towarzystwie lampki czerwonego wina 🙂
Smacznego!
PS. Gdy uda mi się upiec bułki do burgerów z których będę zadowolony, przepis zostanie zaktualizowany!