Burgery z kozim serem, rukolą i sosem z zielonego pieprzu

Burgery

Większość z nas lubi burgery, szczególnie teraz, gdy mamy wiele burgerowni i nie jesteśmy skazani na sieciowe fast-foody lub pretensjonalnie drogie lokale. Ja lubię zrobić samemu od czasu do czasu, i metodą prób i błędów doszedłem do momentu, gdy moje burgery smakują mi bardziej, niż większość tych na mieście. Dodatki stosuję różne, zależne od sezonu lub zachcianki. Nie mam jednego idealnego zestawu i sam komponuję burgera – do czego i Was zachęcam!

Składniki na 4 konkretne burgery:

  • 500g wołowiny (nie za chudej, możemy użyć gulaszowej)
  • łyżeczka przypraw (ja używam przyprawy do steku Kotanyi i szczypty garam masala)
  • 1 jajko
  • 4 plasterki bekonu
  • 4 bułki burgerowe (nie opanowaliśmy jeszcze sztuki pieczenia własnych)
  • garść rukoli
  • garść pociętej w paski sałaty lodowej
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 duże lub 4 małe plastry twardego koziego sera
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta  kurkumy
  • łyżeczka oleju palowego lub odrobina smalcu/słoniny

Na początek musimy sobie wszystko przygotować, aby potem tylko składać i podawać gotowe burgery.

  1. Mięso mielimy raz przy użycia najgrubszego sitka jakim dysponujemy. Wyrabiamy je z przyprawami i jajkiem, do czasu aż przestanie się mocno kleić.
  2. Umytą i odwirowana z wody sałatę lodową kroimy nożem (najlepiej ceramicznym) na paski
  3. Umytą rukolę odwirowujemy z wody
  4. Pomidorki kroimy na pół (mniejsze) lub plasterki (większe). Możemy tez użyć normalnych pomidorów.
  5. Przygotowujemy sos z zielonego pieprzu: Odcedzone ziarenka pieprzu miażdżymy w moździerzu, po czym mieszamy z majonezem, musztardą, oregano,papryką i kurkumą.
  6. Bekon smażymy powoli na suchej patelni, aż zrobić się rumiany i chrupiący.
  7. Bułki – przekrawamy w połowie oraz:
    • rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni  i ustawiamy funkcję grilla
    • jeśli nie mamy piekarnika z grillem, używamy suchej, rozgrzanej patelni
  8. rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą, gdy nie dysponujemy grillową) i smarujemy tłuszczem (ja używam oleju palmowego) gdy się rozgrzeje
  9. wstawiamy bułki do piekarnika na najwyższa półkę lub rumienimy w środku na patelni
  10. wrzucamy burgery na rozgrzana patelnię i smażymy zależnie od upodobania od 2 do 5 minut z każdej strony, z tym że po odwróceniu na burgera kładziemy po plasterku sera koziego.
  11. spody bułek smarujemy ketchupem i dajemy nieco rukoli i plasterki pomidorka, na tym układamy burgera a na nim plasterek bekonu. Smarujemy sosem z pieprzu bekon i górę bułki, dokładamy nieco sałaty i rukoli i gotowe!

Burgery

Do burgerów możemy podać:

  • frytki i ketchup
  • pieczone ziemniaczki i sos
  • krążki cebulowe
  • lub inny ulubiony dodatek

My zjedliśmy je w towarzystwie lampki czerwonego wina 🙂

Smacznego!

 

PS. Gdy uda mi się upiec bułki do burgerów z których będę zadowolony, przepis zostanie zaktualizowany!