Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek to prosta w przygotowaniu przekąska, którą bez problemu przyrządzicie sami we własnej kuchni. Burek z pikantną wołowiną i fasolą sprawdzi się doskonale na imprezie, lub jako lunch do pracy.

Składniki:

  • 6 płatów ciasta filo
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • jajko
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • mała puszka czarnej fasoli
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżeczki pasty chilli – lub 2 świeże papryczki
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki kuminu
  • sezam (najlepiej czarny i biały) do posypania
  • sól

W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy 5 min, po czym dodajemy mięso i smażymy na średnim ogniu, aż zrobi się szare, przy okazji rozbijając je na małe grudki. Dodajemy wino i dusimy bez przykrycia 5 min, aż z wina odparuje alkohol. Dodajemy pastę pomidorową, kumin, odsączoną fasolę, pastę lub drobno posiekane papryczki chilli i dusimy razem 20 min na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.

W międzyczasie w kolejnym rondelku rozpuszczamy po mału masło, dodajemy mleko i łączymy w jedno mieszając. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem.

Pierwszy płat ciasta układamy delikatnie na stolnicy i smarujemy dokładnie roztopionym masłem z mlekiem, z kolejnymi postępujemy podobnie układając jeden na drugim, z tym ze idzie to coraz łatwiej. Do burka widocznego na zdjęciu użyłem 6 warstw ciasta. Po 3 warstwie wykładamy farsz z rondelka i układamy kolejne warstwy ciasta.

Ostatniej warstwy nie smarujemy masłem, a smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu dajemy Burkowi odpocząć chwilę, po czym podajemy go z lampką czerwonego wina.

Smacznego!

PS: Możecie od razu zrobić w podobny sposób burka ze szpinakiem i fetą – lub samą fetą 🙂