Bułki do barbecue i burgerów
Burgery robiliśmy już wielokrotnie, ale zawsze przy użyciu gotowych bułek. Niestety, był to zawsze najsłabszy punkt dania, gdyż gotowe bułki celują raczej w miłośników amerykańskich fast foodów, a nie klientów dobrych burgerowni. Postanowiłem wreszcie wziąć byka za rogi i upiec bułki samemu.
Okazało się to bardzo proste, zmodyfikowałem lekko starszy przepis na bułki i oto są 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki typ 405 lub 00
- Szklanka ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 20 g drożdży
- Łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kostek lodu
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Po 10 minutach dodajemy mąkę, sól oraz masło i wyrabiamy ciasto 10 min.
Najlepiej mikserem z hakiem. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 min do wyrośnięcia. Rozkłucamy jajko.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Z ciasta formujemy bułeczki wychodzi ok. 6. Bułki smarujemy jajkiem z obu stron. Posypujemy sezamem. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Blachę umieszczamy w piekarniku, a na jego spód wysypujemy kostki lodu. Bułki do burgerów pieczemy 12 min bez termoobiegu i ok. 4 min z termoobiegiem.
Smacznego!
PS. Wypróbujcie przepisy na burgery!