Klasyczna, Włoska Bruschetta
Bruschetta (czyt. brusketta), to przystawka kuchni włoskiej, którą możecie zamówić w praktycznie każdej włoskiej knajpce na całym świecie.
Warto natomiast przygotować ją w domu, bo jest to proste, a wiadomo, domowe smakuje najlepiej!
My dodatkowo cieszymy się faktem, że na własnym domowym chlebie, leżą własne, domowe pomidory i bazylia 🙂
Składniki na 2 bruschetty:
- 2 kromki ulubionego chleba (byle nie tostowego). My polecamy chleb na zakwasie.
- jeden duży, dojrzały pomidor
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy extra vergine
- sól
- świeżo mielony pieprz
Pomidora pozbawiamy gniazdka i kroimy w niezbyt drobne cząstki. Przeciskamy poprzez praskę jeden ząbek czosnku. Bazylię rwiemy ręcznie, dodajemy oliwę, oraz sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na 10 min.
Grzanki możemy przygotować: w tosterze, w piekarniku lub na patelni grillowej. Nie ma tu konkretnego czasu opiekania – nasze kromki muszą być pięknie stostowane na złoto.
Przekrawamy drugi ząbek czosnku wzdłuż na pół i każdą połówkę wcieramy w gorącą kromkę pieczywa
Układamy pomidory wraz z sokiem z wytrąconym z nich sokiem i podajemy.
Smacznego!