Klasyczna, Włoska Bruschetta

Bruschetta (czyt. brusketta), to przystawka kuchni włoskiej, którą możecie zamówić w praktycznie każdej włoskiej knajpce na całym świecie.

Warto natomiast przygotować ją w domu, bo jest to proste, a wiadomo, domowe smakuje najlepiej!

My dodatkowo cieszymy się faktem, że na własnym domowym chlebie, leżą własne, domowe pomidory i bazylia 🙂


Składniki na 2 bruschetty:

  • 2 kromki ulubionego chleba (byle nie tostowego). My polecamy chleb na zakwasie.
  • jeden duży, dojrzały pomidor
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy extra vergine
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Pomidora pozbawiamy gniazdka i kroimy w niezbyt drobne cząstki. Przeciskamy poprzez praskę jeden ząbek czosnku. Bazylię rwiemy ręcznie, dodajemy oliwę, oraz sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na 10 min.

Grzanki możemy przygotować: w tosterze, w piekarniku lub na patelni grillowej. Nie ma tu konkretnego czasu opiekania – nasze kromki muszą być pięknie stostowane na złoto.

Przekrawamy drugi ząbek czosnku wzdłuż na pół i każdą połówkę wcieramy w gorącą kromkę pieczywa

Układamy pomidory wraz z sokiem z wytrąconym z nich sokiem i podajemy.

Smacznego!