Botwinka
Wspaniała wiosenna zupa – lekka i zdrowa!
Składniki:
- 2 litry wywaru z drobiu – może być kurczak lub kaczka
- duża marchew
- duża pietruszka
- kawałek selera
- 2 pęczki botwinki
- sól, pieprz, lubczyk
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- pęczek koperku
- śmietana 30% – 200 ml
- jajka gotowane na twardo
Do wywaru wrzucamy pokrojoną drobno botwinkę oraz pozostałe warzywa i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.
Całość doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem oraz wciskamy 2 ząbki czosnku. Na sam koniec dodajemy pokrojony koperek oraz doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Podajemy na gorąco, z ugotowanymi na twardo jajkami oraz kleksem gęstej śmietany. Danie idealnie uzupełni kromka żytniego chleba.
Smacznego!