Bliny ze śledziem
Składniki:
- 25 g drożdży
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1/3 litra mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- śledź w oliwie
- pikle
- tłuszcz do smażenia
Mleko ogrzewamy, masło rozpuszczamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, mąkę, drożdże, mleko, cukier i sól miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ciasto z pianą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Bliny z dwóch łyżek ciasta smażymy na złoty kolor.
Na ostygniętych blinach układamy śledzia i przybieramy piklami.
Możemy też:
- Dodać mąki gryczanej – ja niestety nie toleruję gryki pod żadną postacią
- Zamiast śledzia użyć wędzonego łososia lub inne wędzonej ryby
- Podać bliny z kawiorem
Smacznego!