Bliny ze śledziem

Bliny

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 litra mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • śledź w oliwie
  • pikle
  • tłuszcz do smażenia

Mleko ogrzewamy, masło rozpuszczamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, mąkę, drożdże, mleko, cukier i sól miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ciasto z pianą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

Bliny z dwóch łyżek ciasta smażymy na złoty kolor.

Na ostygniętych blinach układamy śledzia i przybieramy piklami.

Możemy też:

  • Dodać mąki gryczanej – ja niestety nie toleruję gryki pod żadną postacią
  • Zamiast śledzia użyć wędzonego łososia lub inne wędzonej ryby
  • Podać bliny z kawiorem

Smacznego!