Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Składniki:

  • 1kg białej kiełbasy, surowej lub parzonej
  • 200g miodu naturalnego w formie płynnej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • łyżka oliwy

Kiełbasę parzymy we wrzątku i odcedzamy. Wszystkie składniku glazury miksujemy ze sobą i odstawiamy na 10 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę lub blachę smarujemy oliwą i układamy kiełbaski, a następnie smarujemy je obficie glazurą. Pieczemy 45 min, i co 15 min smarujemy kiełbaski glazurą. Podajemy na gorąco z musztardą, chrzanem i pajdą chleba na zakwasie, lub na zimno z kiszonym ogórkiem.

Smacznego!


Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, domową kiełbasę białą możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!