Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej
Składniki:
- 1kg białej kiełbasy, surowej lub parzonej
- 200g miodu naturalnego w formie płynnej
- 2 łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- łyżka oliwy
Kiełbasę parzymy we wrzątku i odcedzamy. Wszystkie składniku glazury miksujemy ze sobą i odstawiamy na 10 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę lub blachę smarujemy oliwą i układamy kiełbaski, a następnie smarujemy je obficie glazurą. Pieczemy 45 min, i co 15 min smarujemy kiełbaski glazurą. Podajemy na gorąco z musztardą, chrzanem i pajdą chleba na zakwasie, lub na zimno z kiszonym ogórkiem.
Smacznego!
Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, domową kiełbasę białą możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!