Babeczki czekoladowe
Składniki na 12 babeczek:
- 115 g masła
- 115 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g czekolady ciemnej 70%
- 60 ml mleka
- 60 ml śmietany kremówki 30%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Ucieramy masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodajemy suche składniki, następnie mleko i kremówkę i miksujemy na bardzo wolnych obrotach do całkowitego połączenia się.
Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki – średnio jest to łyżka ciasta na papilotkę.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut.
Dekorujemy wg. uznania 🙂
Smacznego!