Austriacka sałatka ziemniaczana
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- 5 łyżek octu winnego jabłkowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 500 ml wrzącej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 czerwone cebulki
- pieprz i sól
Ziemniaki gotujemy w mundurkach a po ostudzeniu kroimy w kawałki – tak max. 2×2 cm.
Kroimy cebulkę w piórka i razem z ziemniakami wsypujemy do zamykanego pojemnika. Zalewę przygotowujemy z cukru, octu soli, pieprzu, cukru oraz wrzącej wody. Ziemniaki i cebulę zalewamy w ten sposób, aby przykryte były całkowicie zalewą. Przykrywamy nakrywka i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie odlewamy zalewę i sałatkę przechowujemy w lodówce.
Sałatkę można podawać skropioną oliwą i oprószoną grubo zmielonym pieprzem lub wymieszaną z majonezem. Świetnie nadaje się do mięs – najlepiej do sznycli oraz schabowych 🙂
Smacznego!
A przy okazji – sposób na idealnego schabowego.
Potrzebujemy:
- kotlety schabowe i grubości ok 1-1.2 cm
- świeżo mielony pieprz
- po szczypcie czosnku granulowanego na każdego kotleta
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- przesiana bułka tarta
- ćwiartki cytryny
- 100g masła
- sól
Schabowe rozbijamy cienko – ale tak aby nie uszkodzić mięsa. Oprószamy pieprzem i czosnkiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2h.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (dobry gatunek, do smażenia). Kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku rozmąconym z mlekiem, a potem w tartej bułce. Solimy. Gdy olej jest gorący, zmniejszamy ogień i dodajemy masło, a gdy się ono rozpuści możemy smażyć kotlety. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z ćwiartką cytryny – lub limonki.
Smacznego!