Zielona tarta
Proszę nie regulować odbiorników, tarta jest zielona!
Składniki:
- płat ciasta kruchego którym wyłożymy naczynie do tarty
- duże opakowanie śmietany 18%
- 2 jajka
- pęczek szparagów – u mnie białe
- 150g wędzonego łososia
- 50g sera pleśniowego – u mnie Lazur
- 2 ząbki czosnku
- łyżka zielonej herbaty w proszku
- kilka listków bazylii do dekoracji
- łyżka mąki
- świeżo mielony pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi (ja używam właśnie soi) – lub porcelanowymi kuleczkami do tego stworzonymi 🙂 Ciasto pieczemy 15 min, następnie usuwamy papier z wypełnieniem i pieczemy kolejne 10 min. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Szparagi gotujemy w osolonym wrzątku ok. 4 min. Odcedzamy, studzimy. Od szparagów odcinamy główki i zostawiamy w całości a pozostałe części blendujemy ze śmietaną, jajkami, czosnkiem, herbatą i pieprzem na gładką, zielona masę. NIE SOLIMY! Łosoś i ser powinny wystarczyć jako źródła słonego smaku.
W naczyniu z ciastem układamy szparagi, kawałki łososia i pokruszony ser pleśniowy. Następnie całość zalewamy zieloną masą, dekorujemy bazylią i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-45 min.
Dajemy tarcie wystygnąć i stężeć, po czym podajemy z lampką białego wina