Dwie pieczenie na jednym ogniu
Dziś będzie o tym jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Bardzo podobne, ale jednak odmienne w smaku. Obydwie pyszne. Na obiad, lub jako domowa wędlina.
Składniki:
- jeden porządny filet z indyka przekrojony wzdłuż na połowę (2 płaskie filety)
- sól morska
- 4 jajka na ugotowane na twardo
- łyżeczka słodkiej papryki
Pieczeń pierwsza
- 150g szpinaku
- sól
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta gałki muszkatołowej
Pieczeń druga
- 150g suszonych pomidorów z oliwy
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka tapenady z tego przepisu
Filet rozbijamy lekko tłuczkiem, oprószamy lekko solą i pieprzem. Szpinak smażymy krótko z czosnkiem i gałką, solimy. Na jedną część fileta nakładamy szpinak a na środek 2 jajka. Na drugą część nakładamy osączone z oliwy pomidory suszone, smarujemy najpierw koncentratem, a następnie tapenadą i układamy jajka. Obydwie pieczenie zawijamy zdecydowanym ruchem i spinamy za pomocą wykałaczek lub patyczków do szaszłyków. Zawinięte układamy na blasze lub keksówce i oprószamy papryką. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni. Pod koniec pieczenia możemy polać sosem z pieczenia i przyrumienić pieczeni za pomocą grilla w piekarniku, o ile nasze urządzenie takowy posiada.
Możemy podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego!