Granola
Składniki:
- 400 g płatków owsianych
- małe opakowanie suszonych bananów
- małe opakowanie suszonego ananasa
- 4 łyżki sezamu
- 2 łyżki płatków migdałów
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek erytrytolu
- 3 łyżki rodzynek
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze mieszamy płatki owsiane, sezam, słonecznik, migdały, ananasa i banany.
W rondelku doprowadzamy do wrzenia kilka łyżek wody, rozpuszczamy erytrytol, dodajemy imbir i cynamon i doprowadzamy do wrzenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Granolę na blasze polewamy syropem i dość dokładnie mieszamy, aby nie tworzyły się duże grudki – małe jak najbardziej.
Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 40 min, mieszając co 10 min. po upieczeniu studzimy, dodajemy rodzynki i gotowe! podajemy z mlekiem lub jogurtem/kefirem/maślanką wedle upodobań.
Smacznego!