Tapenada z czarnych oliwek

 

Składniki na ok. 300g tapenady:

  • 200g oliwek odsączonych z zalewy (mogą być czarne lub zielone)
  • 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 fileciki anchovies
  • sok z ćwiartki cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Oliwki, kapary czosnek i anchovies blendujemy na dość grube kawałeczki. Powoli dolewamy oliwę i blendujemy dalej. Gdy dodamy całą oliwę dodajemy sok z cytryny i pieprz i mamy gotowa tapenadę. Oczywiście lepsza będzie po ok. dwóch dniach spędzonych w słoiczku.

Tapenadą możemy smarować grzanki i tosty, wzbogacać sałatki z rybą, tortille i inne dania.

Smacznego!