Croissant z kurkami, jajkiem i bekonem
Masz dość nudnej jajecznicy z kurkami? Wypróbuj ten przepis!
No dobra, żartuje, nikt nie ma dość jajecznicy z kurkami – ale przepis na Croissant’a z kurkami, jajkiem i bekonem i tak wypróbujcie 🙂
Składniki:
- duży croissant
- 2 jajka
- 120 g kurek
- 2 plasterki bekonu
- szczypiorek
- 2 łyżeczki masła
- odrobina tartego parmezanu
- sól, pieprz
Croissanta przekrawamy wzdłuż, nie rozcinając do końca. Smarujemy w środku masłem i umieszczamy w piekarniku lub air fryerze, aby się zarumienił. Kurki dokładnie myjemy. Bekon kroimy w paseczki lub w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy bekon się zarumieni dodajemy masło i kurki. Solimy i przykrywamy patelnię. Dusimy 5 min. Następnie upewniamy się że woda z kurek odparowała, po czym wbijamy jajka. Po uzyskaniu ulubionej konsystencji, nakładamy jajecznicę do zarumienionego croissanta, posypujemy szczypiorkiem i parmezanem. Podajemy z ulubioną kawą 🙂
Smacznego!