Grzybowe risotto z kotlecikiem jagnięcym
Grzybowe risotto to idealne podsumowanie sezonu grzybowego, a kotlecik jagnięcy… jest zawsze dobrym pomysłem! 🙂
Składniki:
- 200 g grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g ryżu carnaroli lub arborio
- 0.5 l wywaru warzywnego
- szklanka białego wina
- 100 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- świeżo mielony pieprz
- szczypta mielonej kozieradki
- kotleciki jagnięce wg uznania
- łyżka oliwy
Kotleciki wyjmujemy z lodówki. Na głębokiej patelni lub większym rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, oprószamy solą, pieprzem i kozieradką. Dodajemy posiekane w cienkie plasterki grzyby. Dusimy pod przykryciem 10 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy wino i zagotowujemy przez 5 min na wyższym ogniu. Dodajemy ryż i mieszamy, a następnie dodajemy 1/3 bulionu, zmniejszamy gaz na minimum i dusimy ok 10 min. Gdy pierwsza partia bulionu się wchłonie, dodajemy kolejną – łącznie doprowadzenie ryżu do miękkości powinno zająć ok 35 min. Przed ostatnią porcją bulionu dodajemy śmietankę.
Kotleciki jagnięce osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy cienko oliwą, solimy i pieprzymy. Smażymy po ok 90 s z każdej strony, po usmażeniu przykrywamy folią na 5 min, aby odpoczęły.
Podajemy z risotto i lampką białego wina. Opcjonalnie możemy risotto oprószyć drobno posiekaną natką i tartym parmezanem.
Smacznego!