Fuczki z sosem grzybowym
Fuczki to regionalne danie wywodzące się z Bieszczad. Ich najważniejszym składnikiem jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można przyrządzić zarówno z gotowanej, jak i surowej kapusty – nasz przepis opiera się na surowej kapuście kiszonej.
Ponieważ tegoroczne zbiory koźlarków były wyjątkowo obfite nasza propozycja podania placków zawiera sos grzybowy na śmietanie.
Składniki na fuczki:
- 0,5 kg surowej kapusty kiszonej,
- 1 czubata szklanka mąki pszennej,
- 3 jajka,
- pół szklanki mleka,
- 1 średnia cebula,
- 2 duże ząbki czosnku,
- Sól według uznania – kapusta potrafi być dość słona, pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos grzybowy
- 300 g grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- szczypta kozieradki
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- łyżka oliwy
Kapustę kiszoną mocno odciskamy z soku i drobno siekamy. Siekamy drobno cebulę, czosnek i mieszamy z kapustą.
Mąkę, jajka, mleko oraz pieprz i sól mieszamy w osobnej misce do powstania jednolitego ciasta i następnie mieszamy z kapustą, cebulą i czosnkiem.
Fuczki smażymy na dość głębokim oleju, na średnim ogniu, po 3 minuty z każdej strony.
Cebulę siekamy w piórka. Grzyby siekamy w grubsza kostkę. Oliwę rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy, pieprzymy oprószamy kozieradką. Gdy cebula zeszkli się dodajemy grzyby, przykrywamy rondelek i dusimy 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku i gotowe!
Podajemy z lampką białego wina, opcjonalnie możemy posypać tartym parmezanem.
Smacznego!