Jagodzianki francuskie

Sezon jagodowy trwa! Jagodzianki francuskie zrobicie szybko i super łatwo! To się nie może nie udać 🙂

Składniki na 8 szt:

  • 200 g jagód
  • rolka ciasta francuskiego kwadratowa
  • po 50 g cukru białego i brązowego
  • jajko
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jagody delikatnie mieszamy z białym cukrem i mąką ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, lub do 200 stopni, gdy nie dysponujemy taką funkcją w piekarniku. Ciasto kroimy na 8 kwadratów. Rozkłócamy jajko. Na każdy kwadrat wykładamy ok łyżki stołowej jagód i zawijamy dwa rogi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy brązowym cukrem.

Pieczemy 15 min z termoobiegiem, lub ok 18 min bez – aż zrobią się złote 🙂

Smacznego!