Jagodzianki francuskie
Sezon jagodowy trwa! Jagodzianki francuskie zrobicie szybko i super łatwo! To się nie może nie udać 🙂
Składniki na 8 szt:
- 200 g jagód
- rolka ciasta francuskiego kwadratowa
- po 50 g cukru białego i brązowego
- jajko
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jagody delikatnie mieszamy z białym cukrem i mąką ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, lub do 200 stopni, gdy nie dysponujemy taką funkcją w piekarniku. Ciasto kroimy na 8 kwadratów. Rozkłócamy jajko. Na każdy kwadrat wykładamy ok łyżki stołowej jagód i zawijamy dwa rogi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy 15 min z termoobiegiem, lub ok 18 min bez – aż zrobią się złote 🙂
Smacznego!