Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów
Początek lipca, to czas gdy żegnamy szparagi i witamy kurki. Gdy dodatkowo mamy w lodówce jakieś resztki pieczonego mięska (u nas akurat kaczka), to efekty mogą być spektakularne!
Składniki:
- 200 g spaghetti lub spaghettoni
- 100 g pieczonego mięsa – kaczka, kurczak, wieprzowina – co tam znajdziecie 🙂
- 5-6 szparagów
- 150 g kurek
- 50 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 100 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
- 100 g śmietany 30%
- sól
- pieprz
- 100 ml wody
W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy ser pleśniowy. Po jego rozpuszczeniu dodajmy posiekane szparagi, czosnek i kurki po czym gotujemy 5 min. Następnie dodajemy posiekane mięso, śmietanę i gotujemy ok 5 min, po czym doprawiany solą i pieprzem do smaku. W między czasie gotujemy makaron o minutę krócej niż mówi przepis na opakowaniu. Gdy makaron jest gotowy, do sosu dodajemy 2 łyżki wody w makaronu oraz odcedzony makaron. Dodajemy też połowę parmezanu i delikatnie mieszamy aby połączyć spaghetti z sosem.
Podajemy od razu, posypawszy po wierzchu parmezanem, w towarzystwie lampki schłodzonego, białego wina.
Smacznego!