Sałatka z marynowanym pstrągiem
Zanim zaczniemy sałatkę, szybki przepis na marynowanego pstrąga 🙂
Składniki
- 1/2 kg filetu pstrąga tęczowego
- pół szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżeczki grubej soli morskiej
- pieprz czerwony
- 2 łyżki cukru
- łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- pęczek kopru
- ząbek czosnku
Filet z pstrąga kroimy w cieniutkie plastry. Do wina dodajemy sok z cytryny, sprasowany czosnek, posiekany koperek, cukier, sól, pieprz oraz oliwę. Plastry pstrąga delikatnie zamaczamy w marynacie, układamy warstwami w naczyniu, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy na 24h do lodówki.
Teraz przechodzimy do sałatki:
- 200 g marynowanego pstrąga
- sałata rzymska
- garść pomidorków koktailowych
- tarty parmezan
- musztarda
- miód
- koperek
- czerwona cebulka
- owoc granatu
- sos balsamico
- suszony czosnek niedźwiedzi
Na sałacie układamy po kolei: pomidorki, cebulę posiekaną cieniutko w piórka, pstrąga. Oprószamy parmezanem. Musztardę mieszamy z miodem i koperkiem, dodajemy do sałatki, a całość dekorujemy balsamico.
Podajemy z podpieczoną bagietką. Do sałatki możemy też użyć gravlaxa 🙂
Smacznego!