Pizza rustica z kurkami i boczkiem
Pizza rustica z kurkami i boczkiem to łatwa i szybka propozycja wykorzystania pełni sezonu kurkowego, która zapewne przypadnie Wam do gustu 🙂
Składniki na 4 spore pizze:
- 600 g mąki włoskiej typ 00
- 365 ml ciepłej wody
- 24 g drożdży świeżych
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g startej mozzarelli
- 200 g kurek
- 50 g gorgonzoli (opcjonalnie)
- 2 łyżki gęstej śmietany
- kilka plasterków wędzonego boczku
- szczypta suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Drożdże mieszamy z 1/4 wody, łyżka mąki i cukrem i zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy 15 min. Najlepiej mikserem z hakiem.
Ciasto smarujemy cienko oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
Rozgrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Jeśli mamy kamień do pizzy, oczywiście rozgrzewamy go w piekarniku.
Ciasto dzielimy na 4 części, smarujemy ręce oliwą i chwilę wyrabiamy ciasto w rękach, przenosimy na arkusz papieru do pieczenia, posmarowany oliwą, a następnie rozciągamy ciasto aż do uzyskania pożądanego kształtu z wyższymi brzegami. Ta metoda (oliwa zamiast mąki do podsypywania) ma ten plus że kuchnia nie jest utytłana w mące, podobnie jak piekarnik a ciasto jest bardziej miękkie.
Śmietanę mieszamy z ziołami i czosnkiem. Boczek przesmażamy na suchej patelni. Kurki dusimy 10 min na maśle.
Ciasto smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy tartą mozzarellą, układamy plasterki boczku, posypujemy kurkami i pokruszoną gorgonzolą. Na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 275 stopni, pizza piecze się ok. 5 min. Na blasze pewnie ze 4-6 min dłużej.
Podajemy z lampką białego wina.
Smacznego!