Wędzona szynka z indyka sous-vide

Nie ma jak domowa wędlina 🙂 Wiesz z czego powstała, jak powstała, znasz jej świeżość i skład. Oczywiście, przygotowanie domowych wędlin jest często czasochłonne, pracochłonne i wymaga wcześniejszego zainwestowania w niecodzienne sprzęty, ale efekty rekompensują te niedogodności. Ten przepis jest dość zaawansowany (mimo że realnie nie jest to nic trudnego i pewnie nie dla każdego, ale jeśli macie dogodne warunki, to warto spróbować! Jeśli nie, zapraszamy do nas!

Składniki:

  • 2 kg filetu z piersi indyka
  • 50 g soli peklowej
  • łyżka czosnku w proszku
  • łyżeczka papryki w proszku
  • świeżo mielony pieprz
  • 50 g brązowego cukru
  • 0.5l ciepłej wody

Będziemy też potrzebować:

  • nastrzykiwarki do mięsa
  • wędzarni
  • pakowarki próżniowej
  • sposobu na utrzymywanie stałej temperatury wody przez 9h

Do ciepłej wody dodajemy sól, cukier, łyżeczkę czosnku i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Filet z indyka myjemy, osuszamy a następnie nastrzykujemy marynatą. Z zewnątrz filet nacieramy pozostałym czosnkiem i papryką. Pakujemy do siatki do szynek. Możemy sobie mięso podzielić na dwie szynki.

Wędzimy w temperaturze 60-70 stopni przez 4h na drewnie owocowym.

Szynkę pakujemy do woreczka próżniowego i umieszczamy w cyrkulatorze z wodą o temperaturze 65 stopni na 9h.

Wyjmujemy z woreczka, studzimy i cieszymy się wspaniałą domową wędliną, miękką i kruchą o wspaniałym aromacie.

Zwykła kanapka nabierze innego wymiaru smaku!

Smacznego!

Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, od dziś pajdę możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!