Chlebki pita

Gdy jesteście fanami wschodnich smaków, chętnie chadzacie do Sphinx’a na Shoarmę, to zapewne lubicie też chlebki pita – nieodłączny element wielu dań kuchni arabskiej, tureckiej itp. Z racji tego iż restauracje są aktualnie zamknięte, a Wy macie dużo czasu w domu – chlebki pita upieczcie sami – to bardzo proste!

Składniki na około 12 chlebków:

  • 600 g mąki włoskiej typ 00 (lub podobnej)
  • 450 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • mąka do posypania

Drożdże mieszamy z 1/4 mleka, łyżka mąki i cukrem i zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy 15 min. Najlepiej mikserem z hakiem.
Ciasto smarujemy cienko oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.

Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni razem z blachą. Jeśli mamy kamień do pizzy, rozgrzewamy go w piekarniku.Z ciasta formujemy płaskie (wielkości burgerów) placki, przekładamy na papier do pieczenia i dajemy wyrosnąć 10-12 min.

Chlebki pita pieczemy 5-7 min aż się zarumienią. Podajemy od razu, ale jedzone później też będą bardzo smaczne.

Podajemy z… tak, tu mamy wiele możliwości. Polecamy z masłem czosnkowym, z kebabem lub pieczonym mięsem i tzatziki, z gęstym sosem z kurczaka z kozieradką – lub jako składnik kanapki.

Smacznego!