Sernik Dyniowy Korzenny
Sernik dyniowy korzenny to sernik nieco inaczej – dzięki dyni bardziej puszysty, dzięki przyprawom aromatyczny i kuszący!
Składniki:
- 1 kg sera 2-krotnie mielonego
- 500 g pulpy dyniowej
- Szklanka (240g) cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 jaja
- Przyprawy korzenne do piernika/grzańca – 2 czubate łyżki
- Galaretka pomarańczowa
Sernik zaczynamy od przygotowania pulpy dyniowej. Dynie myjemy, kroimy w grubsze plastry, pozbawiamy pestek, po czym pieczemy w 180 stopniach przez 45 min. Schładzamy. Obieramy ze skórek po czym blendujemy aby uzyskać pulpę.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Umieszczamy całość w misie miksera i mieszamy (niezbyt długo, aby nie napowietrzyć masy) do połączenia. Masa serowa powinna być w konsystencji gęstej śmietany.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, powinna tworzyć gładką powierzchnię.
Pieczemy 1,5 godziny bez termoobiegu, przy grzałkach w układzie góra-dół.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce – sernik powinien być sprężysty, lecz twardy.
W 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy galaretkę pomarańczową i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Galaretkę wlewamy na wierzch gdy i sernik i galaretka mają temperaturę pokojową. Całość schładzamy przez noc w lodówce.
Smacznego!