Pieczony pstrąg w zielonymi warzywami i sosem maślanym
Do tego dania zainspirowała mnie wizyta w restauracji mojego przyjaciela.
Zjadłem tam pysznego Labraksa w sosie maślanym. Zaintrygowany sosem który bardzo mi smakował i idealnie pasował do ryby, postanowiłem go przyrządzić. Nie będę rozpisywał się dziś nad pieczonym pstrągiem, bo już to zrobiłem w tym przepisie. Dziś będzie o sosie maślanym, bo wymaga nieco zachodu.
Składniki:
- 4-5 łyżek przegotowanej wody
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100g masła – najlepiej je wcześniej posiekać
- sól
- pieprz
- zielone warzywa (różyczki brokuła, zielona fasolka szparagowa, cukinia pokrojona w słupki)
Musimy sobie stworzyć stanowisko do kąpieli wodnej/parowej. Ja użyłem do tego rondelka z gorącą wodą i metalowej miski. Gdy woda w garnku już wrze, stawiamy na niej miseczkę lub inny rondelek i wlewamy 4 łyżki przegotowanej wody. Następnie dodajemy żółtka i zaczynamy ubijać. Ja użyłem miksera, ale można też ręczną ubijaczką. Zaczynamy dodawać masło i dalej ubijamy. Gdy dodamy całe masło, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Sos powinien być dość płynny, jeśli jest za gęsty, dodajemy wody. Jeśli sos nam się zważy – nie panikujemy, tylko dolewamy łyżkę zimnej wody i ponownie miksujemy. Powinien powrócić do właściwej konsystencji.
W między czasie musimy ugotować lub przyrządzić na parze nasze warzywa. Powinny być tak naprawdę mocno zblanszowane a nie ugotowane do miękkości.
Na talerz wlewamy nieco sosu, układamy na nim rybę, obok warzywa i podajemy z ciemnym pieczywem.
Smacznego.