Omletki poranne
Danie to zaserwowano nam w hotelu w Szpindlerowym Młynie. Jest to połączenie omleta, jajecznicy i naleśnika (z wyglądu). Przygotowanie banalne i błyskawiczne. Idealnie sprawdzi się na śniadanie zamiast klasycznej jajecznicy.
Składniki na dwie porządne omletki:
- 3 jajka
- pół łyżeczki masła
- sól
- pieprz
oraz proponowane dodatki:
- posiekana kiełbaska lub szynka parmeńska
- pokrojony w kostkę ser wędzony, lub pleśniowy – wypróbowałem lazura i oscypka koziego
- posiekane oliwki, karczochy lub szparagi
- szczypiorek lub natka pietruszki
Zaczynamy od przygotowanie dodatków – kroimy jest drobniutko i układamy w zasięgu ręki.
W misce roztrzepujemy jajka podobnie, jakbyśmy szykowali panierkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, gdy jest roztopi wlewamy połowę jajek i szybko posypujemy dodatkami, solimy i pieprzymy. Gdy omletka podpiecze się nieco za pomocą szpatułki składamy brzegi do środka, a po chwili odwracamy całość na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1-1,5 minuty. Podajemy natychmiast.
Smacznego!