Tagliatelle z sosem grzybowym i polędwiczkami
Składniki na dwie, konkretne porcje:
- polędwiczka wieprzowa
- po pół łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku
- pół opakowania makaronu tagliatelle
- mała śmietana 18%
- kilka suszonych grzybów
- 100g masła
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
- ząbek czosnku
- 100g tartego parmezanu
Polędwiczkę obieramy z błonek, nacieramy solą, pieprzem tymiankiem i rozmarynem i zostawiamy w lodowce na min godzinę. Obsmażamy polędwiczkę na dużym ogniu ze wszystkich stron aby się zarumieniła a następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 25min. Makaron gotujemy al-dente. Grzyby mielimy w młynku (nie namaczamy). W rondelku rozgrzewamy masło, wsypujemy mielone grzyby i dusimy 5 min. Następnie dodajemy czosnek i śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem kolejne 5 min.
Upieczoną polędwiczkę kroimy w plasterki dodajemy do makaronu, a następnie całość mieszamy z sosem grzybowym i od razu podajemy. Na talerzach posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
PS. Jeśli chcecie to danie zrobić na tzw. „później” to nie mieszajcie makaronu z sosem, bo sos zostanie wchłonięty i całość będzie sucha, a makaron przestanie być al-dente.