Spaghetti Bolognese
Składniki na dwie konkretne porcje Spaghetti Bolognese:
- 350g mielonego mięsa wołowego
- 50g pancetty, boczku lub bekonu
- 100ml czerwonego wina
- po pół łyżeczki oregano, bazylii
- szczypta suszonego lubczyku
- puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100g tartego parmezanu
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
- opakowanie spaghetti – użyliśmy razowego
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
Cebulę siekamy dość drobno i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a potem pokrojony w drobną kosteczkę boczek/bekon/pancettę.
Po ok 5 min dodajemy mięso mielone i smażymy aż zbrązowieje. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą – jeśli mamy całe, to kroimy je mniejsze cząstki. Dosypujemy ziół i wlewamy wino i całość dusimy 40 min na małym ogniu.
Wstawiamy makaron i gotujemy al-dente
Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze ok 5 min. Przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
Spaghetti Bolognese na talerzach posypujemy parmezanem i dekorujemy bazylią.
Smacznego!