Sałatka śledziowa z remuladowym sosem
Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, od zawsze. Jednak ulubioną potrawą jest ta sałatka śledziowa – taki Kartofeln Salad ze śledziem.
Lata temu skosztowałem jej po raz pierwszy u mojego brata i pokochałem od samego początku.
Będziemy potrzebowali:
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 300 g płatów śledziowych – lekko wymoczonych
- puszkę czerwonej fasolki
- pęczek koperku
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 marynowany korniszon lub parę plasterków ogórka z sałatki szwedzkiej
- garstkę kiszonej kapusty
- łyżeczkę musztardy
- świeżo mielony pieprz
- ząbek czosnku
- łyżeczka miodu
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
Śledzie dobrze osuszamy, kroimy na spore cząstki.
Fasolkę płuczemy i odcedzamy dokładnie. Koperek drobniutko siekamy.
Sos remuladowy możemy przygotować sobie wcześniej aby się przegryzł – przyda się też do innych celów: kanapek, pieczonych mięs, jako składnik dressingów do sałatek.
Odcedzonego ogórka kroimy drobniutko i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, musztardą, majonezem, curry i pieprzem. Całość możemy też zblendować.
Składniki mieszamy delikatnie (najlepiej w docelowym naczyniu), wkładamy do lodówki na 30 min. Opruszamy odrobiną koperku i świeżo mielonego pieprzu.
Podajemy z ciemnym pieczywem.
Smacznego!
Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, sałatkę możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!