Tradycyjna Polska Sałatka Jarzynowa
Trudno wyobrazić sobie stół Wielkanocnego Śniadania na którym nie stoi tradycyjna polska sałatka jarzynowa.
Różne są sposoby jej przygotowania, niektórzy idą na łatwiznę robiąc ją z półproduktów lub wręcz kupując gotową.
Ale zapewniam Was – nie ma to jak domowa! Ja robię ją niejako przy okazji, gdy zostają mi warzywa po bulionie.
Składniki na sporą miskę sałatki:
- pęczek włoszczyzny, na którym ugotowaliśmy rosół lub wywar warzywny
- pęczek szczypiorku
- paczka mrożonego zielonego groszku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 obranego jabłka
- 2 większe ogórki kiszone
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- 4-5 łyżek majonezu
- sól i świeżo mielony pieprz
Mrożony groszek gotujemy i chłodzimy. Możemy użyć świeżego, ale nie polecam groszku z puszki – zazwyczaj jest rozgotowany i mam mało zielony kolor. Zimne warzywa z wywaru kroimy w drobną kostkę (oprócz pora).
Podobnie postępujemy z jajkami, jabłkiem i ogórkami. Szczypiorek drobno siekamy (możemy dodać w zamian drobniutko posiekaną cebulę).
Dodajemy musztardę i majonez, nieco soli (nie za wiele) i pieprzu i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2h.
Ja nie dekoruję niczym sałatki, jest ładna sama w sobie. Podajemy z pieczywem i domowymi pieczonymi mięsami.
Pamiętajcie że tradycyjna polska sałatka jarzynowa jest dość kaloryczna.
Smacznego!
Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, taka sałatkę możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!