Sałatka z fetą, persymoną i owocami kaparu
Persymona zwana też kaki to owoc hebanowca. Jest bardzo zdrowy, wygląda trochę jak pomidor, ale nie ma w środku pestek i wody – sam miąższ. Idealnie uzupełni sałatkę z kwaśnymi (kapary) i słonymi (feta) dodatkami.
Składniki:
- 1 owoc kaki
- miks sałat
- 1 ogórek zielony
- 120g sera feta (prawdziwa feta nie zawiera mleka krowiego)
- garstkę owoców kaparu, ewentualnie oliwek
- grzanki
- oliwa smakowa
- szczypta oregano
Persymonę obieramy jak jabłko, kroimy w cienkie plasterki. Owoce kaparów i ogórka również kroimy w plasterki.
Przygotowujemy grzanki lub tost.
W misce lub na talerzu układamy kolejno: sałatę, ogórka, kaki, owoce kaparu, fetę którą posypujemy oregano.
Podajemy z grzankami i oliwą smakową.
Smacznego!