Sałatka z fetą, persymoną i owocami kaparu

kaki

Persymona zwana też kaki to owoc hebanowca. Jest bardzo zdrowy, wygląda trochę jak pomidor, ale nie ma w środku pestek i wody – sam miąższ. Idealnie uzupełni sałatkę z kwaśnymi (kapary) i słonymi (feta) dodatkami.

Składniki:

  • 1 owoc kaki
  • miks sałat
  • 1 ogórek zielony
  • 120g sera feta (prawdziwa feta nie zawiera mleka krowiego)
  • garstkę owoców kaparu, ewentualnie oliwek
  • grzanki
  • oliwa smakowa
  • szczypta oregano

Persymonę obieramy jak jabłko, kroimy w cienkie plasterki. Owoce kaparów i ogórka również kroimy w plasterki.

Przygotowujemy grzanki lub tost.

W misce lub na talerzu układamy kolejno: sałatę, ogórka, kaki, owoce kaparu, fetę którą posypujemy oregano.

Podajemy z grzankami i oliwą smakową.

Smacznego!