Tarta z kurkami i gorgonzolą
Tarta z kurkami i gorgonzolą – łatwa w przygotowaniu, smakuje wspaniale na zimno i ciepło.
Składniki:
- rolka ciasta francuskiego
- 150 ml śmietany 30%
- 100 g gorgonzoli
- 250 g kurek
- 1/2 pęczka natki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
Kurki dusimy na maśle ok 10 min, na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie wyklejamy formę do tarty ciastem francuskim.
Ciasto nakłuwamy widelcem. Miksujemy śmietanę z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę solą i pieprzem. Na cieście układamy kurki, kawałeczki Gorgonzoli i zalewamy masą śmietanową. Posypujemy natką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 40 min.
Po upieczeniu przezwyciężamy chęć zjedzenia tarty od razu 🙂 i dajemy jej przestygnąć i stężeć. Podajemy z lampką białego schłodzonego wina.
Smacznego!