Sałatka z wędzonym łososiem i serem kozim
Na zdjęciu nie ma grzanek które są w przepisie – w trakcie fotografowania grzanki były jeszcze w piekarniku.
Składniki:
- mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola)
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 dużego pomidora lub garść koktajlowych
- 2 plasterki czerwonej cebuli
- 100g łososia wędzonego
- Łyżka zielonych oliwek
- kiełki słonecznika i/lub brokuła
- kozi ser typu feta
- grzanki
Pomidora kroimy w plastry, a potem każdy plasterek na 4 części. Ogórka razem ze skórką, cebulę i oliwki kroimy na cienkie plasterki. Łososia i ser kroimy w kostkę. Układamy warstwami sałatę, pomidora, ogórka, cebulę, ser, oliwki, łososia i kiełki. Posypujemy grzankami.
Podajemy z ulubionym dressingiem – nam pasował ziołowo-musztardowy:
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego
- zioła suszone (polecam bazylię, oregano, czosnek, lubczyk)
- 2 łyżki musztardy miodowej
- łyżeczka gorczycy
- 3 łyżki wody
Wszystko mieszamy i gotowe!