Pieczony pstrąg
W przypadku ryby panuje zasada – im mniej przypraw, tym lepiej. Ryba ma delikatny smak który łatwo zabić gdy przesadzimy z przyprawianiem. Składniki:
- 2 lub więcej pstrągów
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Umytego pstrąga nacieramy solą (na zewnątrz delikatnie), pieprzem i zmiażdżonym w prasce czosnkiem. Cytrynę kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do środka ryby. Pstrągi owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Jeśli nie mamy kilku godzin, to używamy więcej soli i możemy lekko oprószyć rybkę z zewnątrz czosnkiem granulowanym. Brytfankę smarujemy oliwą, układamy pstrągi i pieczemy 20-40 min (zależnie od wielkości ryb) po przykryciem. Podajemy z białym winem i ulubionym dodatkiem – u nas była to fasolka szparagowa.
Smacznego!