Krem z fenkułu
Przepis na tą pyszną zupę znalazłem na blogu Liski, i efekt jest wręcz znakomity. Oczywiście są pewnie modyfikacje 🙂
Składniki:
- 2 dorodne fenkuły (koper włoski)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 150ml białego wina
- 1/2 bulionu wołowego
- szczypta chilli
- sól
- łyżka oliwy
- gałązka tymianku
- garstka pestek słonecznika
Oliwę rozgrzewamy w rondlu, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy wino. Gdy się zagotuje, dodajemy pokrojonego w kostkę fenkuła i zalewamy bulionem. Dusimy na niewielki ogniu ok 40 minut, po czym miksujemy na gładki krem. Podajemy, udekorowany gałązką tymianku i pestkami słonecznika.
Smacznego!