Ziemniaki z chorizo i mozarellą
Jest to zapiekanka z gatunku: proste i smaczne oraz czyszczenie lodówki. Podstawą są ziemniaki, a do nich dodajemy to, na co mamy ochotę, dlatego w tym wypadku nie przywiązujcie za wiele uwagi do składników, praktycznie każdy można zastąpić wg. uznania.
Składniki:
- 1.5 kg ziemniaków z cienką skórką
- 200 g chorizo lub innej aromatycznej kiełbaski
- 150 g sosu pomidorowego
- łyżka masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- kula wędzonej mozzarelli
- 150 g śmietany 18%
Ziemniaki gotujemy na pół miękko, zostawiamy oby ostygły. Następnie kroimy je w plastry na tyle grube, aby się nie kruszyły. W plasterki kroimy też chorizo. Brytfankę lub inna formę smarujemy masłem i układamy pierwsza warstwę ziemniaków. Ziemniaki smarujemy sosem pomidorowym, układamy plasterki chorizo i oprószamy rozmarynem. Układamy kolejną warstwę, smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polewamy śmietaną, a na niej układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.
Pieczemy 25 min w temperaturze 180 stopni, aż mozzarella rozpuści się i zarumieni.
Podajemy w towarzystwie lampki czerwonego wina.
Smacznego!
Uwaga – po ok 15 min. pieczenia zapiekanka będzie pachnieć już tak doskonale, że należy przygotować sobie narzędzie do odganiania śliniących się domowników 🙂