Tarta Waldemara
Moja ulubiona tarta, którą robię zazwyczaj gdy w lodówce zostanie reszta sera pleśniowego i końcówka Chorizo.
Składniki:
- Płat kruchego ciasta wystarczający do wyklejenia naczynia
- Śmietana 18% – ilość zależna od waszego naczynia do tart
- 2 jajka
- 8-10 plasterków chorizo
- papryczki pepperoni do dekoracji
- ok. 100g sera pleśniowego
- 2 łyżeczki mieszanki ziół do kuchni meksykańskiej
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi (ja używam właśnie soi). Ciasto pieczemy 15 min, następnie usuwamy papier z wypełnieniem i pieczemy kolejne 10 min. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Jajka miksujemy ze śmietaną i ziołami. Na ciasto nakładamy pokruszony ser pleśniowy i pokrojone w kostkę plasterki chorizo. Zostawiamy kilka z nich do dekoracji. Formę zalewamy farszem śmietanowo jajkowym, dekorujemy papryczkami chilli i plasterkami chorizo. Pieczemy ok. 30-35 min w temperaturze 180 stopni.
Podajemy na zimno lub gorąco z lampką czerwonego wina.
Smacznego!