Penne rigato al salmone e asparagi

 

Penne ze szparagami i łososiem w sosie śmietanowym.

Składniki:

  • 500g makaronu penne rigato (ściętego na skos) ugotowanego al-dente
  • pół słoika szparagów
  • 150g wędzonego łososia
  • 200 ml śmietany 18%
  • łyżka masła
  • szczypta białego pieprzu
  • sól
  • 2 szalotki
  • 100g tartego parmezanu

Szparagi kroimy w 2,5 cm kawałki. Łososia kroimy w paseczki. Na maśle szklimy posiekane drobno szalotki, dodajemy łososia i dusimy 3 min. Następnie dodajemy śmietanę z dodatkiem soli i pieprzu i dusimy 3 min na średnim ogniu. Następnie dodajemy szparagi, dusimy kolejne 3 min na wolnym ogniu.

Podajemy z lampką białego, pół wytrawnego wina.

Smacznego!